Egy szem mandula a kezedbe
2016. március 14. írta: daniellatreiber

Egy szem mandula a kezedbe

Hogyan is kerül hozzánk, majd a kezedbe egy szem mandula? Hosszú utat jár be, hogy finom falat legyen belőle.

1. fázis: Pörkölés

Az alapanyagokat egy szuperjó beszállítótól vesszük meg hatalmas csomagokban.

Persze nem így kezdődött minden. Kezdetekben sokat kutakodtunk a piacon, sok rosszalló pillantást kaptunk, mert 1 kg-ot akartunk vásárolni mindenből. Fura, ugye, hogy az embernek rosszul kell magát éreznie, ha 1 kg mandulát kér, miközben a boltokban olyan picike csomagokban adják? De hát persze ez egy másik világ.

Sokáig tartott, mire rátaláltunk a tökéletes mandulára, és mi elég maximalisták vagyunk. Emlékszem a gyermeki örömre, mikor megérkezett, kibontottam a csomagot, és megláttam azokat a tökéletes, hatalmas és egészséges szemeket. (Korábban sosem gondoltam volna, hogy egyszer ujjongani fogok a szép mandula láttán. :) ) Most már elégedettek vagyunk.

A tökéletes pörkölt mandula receptje is sok próba, odaégetés és testi sérülések árán született meg. A kísérletezések alatt nyilván nem 10 kg mandulát pörkölgettünk, így az első igazi gyártáskor természetesen a java részét odaégettük. Nem csak a mandula füstölgött, hanem mi is mérgükben. Olyan borzasztóan drága mulatság ez a mandula, miért pont annak kell megégnie??!! Persze saját kárán tanul az ember, utána percenként ellenőriztem, hogy rendesen sül-e a kemencében…

Szerencsére már ebben is sokat fejlődtünk, már ránézésre tudjuk, mikor van készen, mikor a legroppanósabb és a legfinomabb.

2. fázis: Fűszerezés

Innen a mandula szemek több úton haladnak tovább, édes és sós fűszerezést is kaphatnak.

A fahéjas mandulához például az alapanyagot sok fahéj, egy kis liszt finomságúra őrölt nádcukor és víz keverékéből álló krémbe forgatjuk, és újra a kemencébe tesszük. Ez az eljárás is nagyon egyszerűen hangzik, de meg kellett találni a tökéletes arányokat, hogy finom fűszeres legyen, a lehető legkevesebb cukrot használjuk (3%!), és roppanjanak a szemek.

Hát mondanom sem kell, hogy emiatt is pár égési sérülés került a karomra. :) Ha látnátok! Az alkarom kicsit olyan, mintha szuicid hajlamom lenne, a tepsi szélétől különböző gyógyultsági fokú csíkok keresztezik… Na de a minőségért néha meg kell szenvedni. :)

Nem titkoljuk, sőt büszkék vagyunk arra, hogy milyen alapanyagokat használunk! Ezen a képen az „Őszies lágy trillák” alkotóelemeit látjátok. A fehér csokiba mártjuk a szépen felkockázott aszalt szilva kockák, mellé finom fahéjas mandula kerül. Ennyi.

oszies_alapanyagok.jpg

Arra figyelünk, hogy a csokoládés termékek NE pár szem gyümölcsöt jelentsenek sok tortabevonóban, az édes termékek NE cukormázba forgatott szemek, a sós keverékek NE tésztabundába burkolt magvak legyenek! Mi magas fűszer- és alacsony só- és cukortartalommal dolgozunk, a csokoládé kb. harmada mennyiség a többi alapanyaghoz képest.

 A sós keverékek esetében a fűszerkeverékekkel, olíva olajjal kevert diófélék, olajos magvak még szintén visszakerülnek a kemencébe, hogy szépen összeérjenek az aromák.

3. fázis: Csomagolás

Innentől kezdődik nálunk Örkény „Tóték” című novellájának modern változata. :) Dobozhajtogatás, porciózás, csomagok lezárása, dátumbélyegzés, címkézés… Rendkívül szórakoztató 40 g-okat, 60 g-okat, 120 g-okat kiméregetni egy 10 kg-os tálból. :) Jó, nem panaszkodom, ilyenkor lehet sokat pletykálni, filmet nézni, ötletelni, csak közben járjon a kezünk.

A csomagolás során még egy kör minőség-ellenőrzést tartunk, hogy csak a legfinomabb falatok kerülhessenek a kezedbe.

Ha fogtatok már a kezetekben DIÓHÉJ csomagot, észrevehettétek, hogy a csomagolást gondosan megterveztük. Nagyon szeretjük, hogy ilyen szép „dióhéjba” kerülnek a portékáink. :) A dobozban az a jó, hogy az alja egyben tálka funkciót lát el, így ha az irodában előveszed a fiókból, nem kell kimenni a konyhába egy külön tányérért (amit utána külön kellene mosogatni). A tasakos kiszerelés meg igazán kézre esik, akkora a tasak, hogy pont kényelmes legyen a tenyeredből szemezgetni útközben.

Hát ennyi: egy szem mandula útja a kezedbe. :)

Ha megjött a kedved egy kis Dióhéjhoz, nézz körül a webshopunkon, ahol rögtön rendelni is tudsz!

ezustos.jpg

 

lang_60.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diohejbolt.blog.hu/api/trackback/id/tr698475326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása