TÖKMAG – TÉNYLEG TÖK JÓ
2016. március 09. írta: Benkő Szilvia

TÖKMAG – TÉNYLEG TÖK JÓ

tok.jpgÁltalában az olajos magokról elmondható, hogy rengeteg olyan egészséges hatóanyagot tartalmaznak, amik fontosak a szervezeted számára. A tökmag még az olajos magok között is kiemelkedő ilyen szempontból, mert annyi jó tulajdonsággal rendelkezik, amivel több oldalnyi anyagot tartalmasan meg lehetne tölteni. Téged most mégis megkíméllek a hosszas felsorolástól, és igyekszem kiemelni azokat a hatásokat, amik a mindennapi élet során fontosak lehetnek a számodra.

„Tökös” férfiaknak

A tökmag a férfiaknak szánt ismert prosztata-védő étrendkiegészítők egyik fő összetevője, már a kínai gyógyászatban is használták a férfi-problémák orvoslására. Nem véletlenül. Cink tartalma növeli a nemzőképességet, ám azok is bátran fogyaszthatják, akiknek nem ez a fő céljuk, hanem egészen egyszerűen szeretnék megőrizni a prosztatájuk egészségét. A magban megtalálható cink csökkenti a prosztata megnagyobbodás mértékét, illetve preventív módon segít a megnagyobbodással járó kellemetlenségek és végső soron a prosztata rák kialakulásában.

Na jó, a hölgyeknek is jó…

A hölgyek annak örülhetnek, hogy a tökmag fitoösztrogénjei csökkentik a menopauza kellemetlen tüneteit, főként a fejfájást és a hőhullámokat. Mondjuk ennek a férfiak is éppúgy örülhetnek, hiszen így csökken a hölgyek „elsárkányosodásának” rettenő és rémisztő veszélye. A tökmag cink, magnézium és foszfor tartalma segít rendezni a női hormonháztartást, és növeli a hölgyek termékenységét is.

Itt kell megemlítenem, hogy a tökmag folsavat (B9 vitamint) is tartalmaz, ami várandós hölgyek esetében érdekes, mert segít a magzati idegcső-záródási zavarok kockázatának csökkentésében.

Édes álom

A tökmag nyugtatja az idegeket, ami által az alvás is sokkal könnyebben megy, illetve mélyebben zajlik. A benne lévő fontos aminosav, a triptofán felelős a stressz elűzéséért, illetve könnyedebb kezeléséért, és erre – valljuk be – felgyorsult világunkban mindannyiunknak komoly szüksége van. A benne található magnézium szintén fokozza ezt a jótékony hatást.

Köszvény

Aki húgysav túltengésben, vagy egyenesen köszvényben szenved, az többszörösen jól jár a tökmaggal. Egyrészt a benne található fehérjék remek alternatívái a húsnak, aminek a fogyasztását a köszvényeseknek kerülni illetve mérsékelni kell. Másrészt a tökmag segít a szervezetben felgyülemlő húgysav kiszűrésében. (forrás: filantropikum.com)

Koleszterinszint

Nem véletlenül kapható speciálisan tökmagból készült olaj. Ennek a koleszterinszintre gyakorolt hatása ugyanis több lábon áll. A többi olajos maghoz hasonlóan a tökmagban található telítetlen zsírsavak jót tesznek a vér egészséges vérzsírtartalmának beállításában, és védik az ereket. De ne feledkezzünk meg arról az érdekes tényről sem, hogy a tökmag fitoszteroljainak szerkezete nagyon hasonlít a koleszterinéhez. Ez pedig azért jó, mert a bélben így mintegy versenyt futnak a koleszterinnel a felszívódásért, vagyis ha rendszeresen fogyasztod a tökmagot, akkor óhatatlanul kevesebb koleszterin fog felszívódni a bélben. (forrás: femina.hu)

Fogyás, vízhajtás

A tökmagban található kálium természetes vízhajtó hatással bír, segít kiüríteni a felhalmozódott sejtközötti folyadékot. Arról nem is beszélve, hogy a tökmag viszonylag kevés szénhidrátot, és sok fehérjét tartalmaz, így a diétás étrend szerves részeként stabilabb vércukorszintet biztosít.

Ideális nass, cukorbetegeknek is

A cukorbetegek számára nagyon kritikus kérdés, hogy mit nassolhatnak, ha megéheznek, és még a vércukor szintjükre is ügyelniük kell. A tökmag remek választás, hiszen majdnem háromszor annyi fehérjét tartalmaz, mint szénhidrátot, így nem okoz vércukor kilengést. A benne található magnézium ráadásul jó hatással bír a hasnyálmirigyre, és a cukorbetegek vagy inzulinrezisztenciával küzdők pontosan tudják, hogy ez miért nagyon fontos.

Ha jól látom…

A tökmag magas A-vitamin és zeaxantin tartalmát még a National Institutes of Health is jegyzi. Ezek az anyagok pedig számos hiteles forrás szerint az éles látás jóbarátai.

Amit most nem részletezünk…

Az olajos magvak pozitív tulajdonságainak megfelelően a tökmag is számtalan hasznos vitamint, rostot, ásványi anyagot, nyomelemeket, antioxidánst és egészséges telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Hidd el, ha mindent le szeretnék írni, órákig olvashatnád a cikket.

 

Szóval, ha jól látom (és jól látok, mert éppen tökmagot nassoltam), a tökmagot érdemes rendszeresen fogyasztani. Reggel, délben, este; férfiaknak és nőknek; diétában vagy csak odafigyelve táplálkozva; egészségeseknek és köszvényeseknek, cukorbetegeknek egyaránt.

 

Ne hagyd ki te se a Dióhéj tökmagot is tartalmazó finom és egészséges nassait:

Tűz, te gyönyörű – édes/sós/pikáns ízvilág (28% tökmag tartalom)

Toszkána. Göndör fellegek – sós ízvilág (25% tökmag tartalom)

Natúr falatok – natúr ízvilág (25% tökmag tartalom)

Ezüstös – édes ízvilág (20% tökmag tartalom)

Ha megjött a kedved egy kis Dióhéjhoz, nézz körül a webshopunkon, ahol rögtön rendelni is tudsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://diohejbolt.blog.hu/api/trackback/id/tr238430702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása