INDUL A MANDULA…
2016. március 02. írta: Benkő Szilvia

INDUL A MANDULA…

mandula.jpgA mandula a leggyakrabban használt olajos mag a Dióhéj termékekben. És az egyik legismertebb olajos mag hazánkban. A marcipán egyik fő alapanyagát adja, de sokan főleg süteményekben, darálva vagy szeletelve találkoznak vele. Pedig sósan-fűszeresen is isteni…

A legtöbben meg is elégszenek azzal, hogy a mandula finom. De az egészséges táplálkozás hívei és a táplálkozási szakemberek ezen felül egy sor racionális érvet is fel tudnak sorakoztatni a rendszeres mandulafogyasztás mellett. Nézzük meg, mi mindent nyersz vele, ha a mandulát a mindennapi táplálkozásod részévé teszed!

Kiegyensúlyozott tápérték

A mandula táplálkozási szempontból nagyon hasznos. A többi olajos maghoz hasonlóan magas a fehérjetartalma, azonban alacsony a szénhidrát tartalma, emellett sok rost található benne. Mindezek alapján a mandula tökéletesen beilleszthető a kiegyensúlyozott egészséges étrendbe, és cukorbetegek is fogyaszthatják a diétás rendjük részeként. Kiváló növényi fehérjeforrást jelent például vegetáriánusoknak vagy köszvényben szenvedőknek illetve bárkinek, akinek valamilyen okból kifolyólag korlátoznia kell a húsok fogyasztását. A benne található rostok a zsírokkal párosítva nagyon jót tesznek az emésztésnek.

Az energiaértéke nagy része a zsírokból származik, azonban a zsírtartalma több mint 80%-át telítetlen zsírsavak adják. A telítetlen zsírsavak az egyik legegészségesebbnek kikiáltott mediterrán konyha egyik alapját képezik, kifejezetten egészségesek. Csökkentik a koleszterinszintet és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A mandulában található zsírok azért is fontosak, mert így a magban lévő igen hasznos zsírban oldódó vitaminok maximálisan tudnak hasznosulni a szervezetben.

Vitaminok

Vitaminjai közül elsőként az E-vitamint szokták említeni. Ez adja a mandula speciális előnyét a szépségápolásban is: az E-vitamin rendkívül jó hatással van a bőrre, ezért a mandulaolajat gyakran alkalmazzák kozmetikumokban, illetve arckezelő kozmetikai kezelések során. A rendszeres mandulaolajas kezelés puhává, táplálttá és bársonyossá varázsolja a bőrt. Ugyanez igaz a fogyasztására is, rendszeres bevitele belülről gondoskodik a bőr táplálásáról.

Meg kell említeni még változatos B-vitamin tartalmát, amelyek közül a folsavról (vagyis B9 vitaminról) érdemes pár szót ejteni. A folsav bevitel főleg várandós hölgyek esetében hasznos, ugyanis csökkenti a magzatnál az idegcső-záródási rendellenességek kockázatát.

Ásványi anyagok

Ásványi anyagokban gazdag, főként káliumot, kalciumot, magnéziumot tartalmaz. Éppen ezért van egy tippem a számodra: szellemi kihívást jelentő feladatok (pl. vizsga vagy egy fontos meeting) előtt egyél meg egy maréknyi mandulát, mert a benne található magnézium a B-komplexszel együtt támogatja a koncentrációt és az idegrendszer működését.

A Dióhéj termékek héjas mandulát tartalmaznak, vagyis a magokon rajta marad az a vékony barna belső héj, ami telis tele van antioxidánsokkal.  A vékony maghéj óvja ugyanis magát a magot és a benne található olajokat az oxidációtól.

Mivel a mandula nem tartalmaz glutént, a lisztérzékenyek is bártan fogyaszthatják.

 

Ha tehát szellemi felfrissülésre vágysz, vagy csak kényeztetnéd magad valami finom nassal, ami nemcsak boldoggá tesz és eltelít, de még az egészségedre is jó hatással van, egy maréknyi mandula kiváló választás.

 

Mandularajongók az alábbi Dióhéj termékeket mindenképpen kóstolják meg, édesek, sósak és pikánsak egyaránt vannak a repertoárban:

Zöld, hagymás imbolygás - sós ízvilág (25% héjas mandulatartalom)

Lángsugarú nyár – sós ízvilág (25% héjas mandulatartalom)

Őszies lágy trillák – édes ízvilág (25% héjas mandulatartalom)

Narancséj – édes ízvilág (23% héja mandulatartalom)

Gyümölcsfák – édes ízvilág (22% héjas mandulatartalom)

Currys pikáns ínyencség – édes/sós/pikáns ízvilág (20% héjas mandulatartalom)

Tűz, te gyönyörű – édes/sós/pikáns ízvilág (10% héjas mandulatartalom)

Ezüstös – édes ízvilág (10% héjas mandulatartalom)

Ha megjött a kedved egy kis Dióhéjhoz, nézz körül a webshopunkon, ahol rögtön rendelni is tudsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://diohejbolt.blog.hu/api/trackback/id/tr808430672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása