A kemenceajtó mögött
2016. február 12. írta: daniellatreiber

A kemenceajtó mögött

Ebben a rovatban egy kis betekintést szeretnénk adni Neked az ínyencségeink készítésének folyamatába, arra invitállak, hogy kukkants be a kemenceajtónk mögé.

Egyedi technológiát fejlesztettünk ki a magkeverékek pörkölésére és a fűszerezésre. Tulajdonképpen nem egy bonyolult folyamatról van szó, de pár spéci dolgot kikísérleteztünk, hogy még finomabb legyen a végeredmény. Szóval jól figyelj, csupa üzleti titkot tudhatsz meg most. :) 

12391389_10206990282466941_4135519624145297324_n.jpg

Az alap az anyag.

Az első és legfontosabb lépés a legjobb minőségű, tiszta és finom alapanyag beszerzése, de minden részletre kiterjedően. A fűszerezéshez használt tengeri sótól, olíva olajtól a diófélékig és csokoládéig, mindenből magas minőségűt választunk, mert minden részlet számít.

Frissen vásároljuk a natúr dióféléket, magvakat, a feldolgozás során ellenőrizzük, válogatjuk az aszalványokat. A fűszerkeverékekhez tiszta fűszereket vásárolunk, többek között bazsalikomot, köményt, őrölt füstölt paprikát, gyömbért, fahéjat, kókuszt, curryt… Az alapanyagokról, kiválasztásukról és beszerzésükről is olvashattok itt cikkeket.

A kemence titka

Fontosnak tartom kiemelni, hogy azért pörkölünk hagyományos kemencében, mert így olaj vagy más zsiradék hozzáadása nélkül lesznek roppanósak a diófélék, olajos magvak. Ez így sokkal egészségesebb, mint az iparágban szokásos pálmaolajos pörkölés.

Az üzemünkben mindig nagyon finom illatok terjengenek. :) Imádom az éppen sülő mandulát (ami még órákig ropog és serceg, miután kiveszem a kemencéből), az olvadt csokoládét, a narancshéjat, a fűszeres keverékek kemencéből kiáramló kellemes illatát. Még szerencse, hogy a kóstolás hivatalosan is a munkánk része, különben nehéz lenne megállni, hogy egy falatot se egyek belőlük.

Folyamatosan dolgozunk újabb, tökéletesebb receptek fejlesztésén, ezekről is szeretnénk beszámolni Nektek.

Fűszerező

A DIÓHÉJ ínyencségek jellemzően elég fűszeres finomságot, így a fűszerezés elég kulcsfontosságú elem a gyártási folyamatban. Csak természetes fűszereket veszünk, amikből mi készítjük el a receptúrák alapján a keverékeinket. A fűszerkeverékek mind gluténmentesek – ezt azért kell tudnotok, mert nagyon sok fűszerkeverékbe kevernek lisztet vagy glutén származékokat.

A fűszerek tapadásának elősegítésére nem használunk adalékanyagokat, hanem egy speciális módszert találtunk ki: a sós keverékeknél a tengeri sót, az édes keverékeknél pedig egy kicsi nádcukrot teljesen finommá őrölünk. Így egyrészt sokkal jobban eloszlanak az ízek a diófélék felületén, másrészt elősegíti a fűszerek tapadását. Azért persze nem lehet százszázalékosan odatapasztani a fűszer szemeket, de a receptek kiszámításakor számoltunk azzal, hogy egy részük a szállítás során lepereg majd.

Az első kollekciónk megtervezése során igyekeztünk arra figyelni, hogy a pikánsabb ízlésűek és természetes ízek kedvelői, a sós és az édes szájúak is megtalálják a kedvükre való csemegét. A "Füstösek, furcsák, bogyósak, bíborak" például teljesen fűszermentesen készül, az alapanyagok kellemes harmonikus íze és egészséges mivoltuk adják a keverék jellegzetességét. A skála másik végén pedig a "Tűz, te gyönyörü, chilli-erejű" viszont igazi ízorgia a mézes- cayenne borsos fűszerezéssel, nem spóroltunk a csípősségével. Azt szoktuk mondani, hogy mi alacsony só- és magas fűszertartalommal készítjük a termékeket. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://diohejbolt.blog.hu/api/trackback/id/tr478384702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása