Sokszor halljuk, hogy ajánlott aszalt gyümölcsöket fogyasztani, de hogy miért is, abban már nem vagyunk annyira biztosak. 7+1 pontban összeszedtük Nektek, hogy szerintünk mi olyan jó az aszalványokban.
1 - Koncentrált vitaminforrás
Az aszalt gyümölcsök megőrzik az eredeti gyümölcs aromáját, valamint vitamin- (pl. karotin, B1, B2-vitamin, niacin, C-vitamin) és ásványi anyag- (pl. kalcium, kálium, vas, réz) tartalmának nagy részét. Az aszalással a víztartalom csökken, így koncentráltabban maradnak meg a hasznos tápanyagok a gyümölcsben.
2 - Praktikus tízórai, uzsonna
Könnyen csomagolható és magunknál tartható elemózsia, nem nyomódik meg és folyik szét a gyümölcslé a táskánk alján. Gyerekeknek az iskolai tízórai csomagba, kiránduló és edző táskásba, illetve az irodai fiókba is jól elfér.
3 - Öregedés elleni szer
A magas antioxidáns tartalom miatt az aszalványok lassítják a sejtek öregedését. A sötétebb színű gyümölcsökben több az antioxidáns.
A kandírozott verziókat igyekezzetek kerülni, mert sajnos azokban túl magas a cukortartalom.
4 - Koleszterin csökkentés mazsolával
A koleszterin napjaink mumusa, de szervezetünknek azért szüksége van rá. A probléma az alacsony sűrűségű, "rossz" koleszterinnel van, de magas sűrűségű "jó" koleszterint be kell vinnünk a szervezetünkbe. A mazsola segít csökkenteni a koleszterin szintet, a mandula és a kesudió pedig a legjobb "jó" koleszterin-források.
5 - Emésztés
Az aszalt szilva és az aszalt sárgabarack segít az emésztésed megfelelő működésében. Gyógyszerek helyett próbáld ki napi rendszerességgel fogyasztani ezeket az aszalványokat.
6 - Sportoláshoz
Edzés előtt nem javasolt rendesen belakmározni, de pár szem aszalt gyümölcs kellő lassan felszívódó szénhidrátot és gyümölcscukrot biztosít az aktív testmozgáshoz.
7 - Vérképzés
A sárgabarack, a mazsola, a datolya magas vastartalma segít a vérképzésben. Vérszegénység ellen kifejezetten ajánlott, és a menstruáció utáni napokban is jól jöhet az aszalványok fogyasztása.
+ 1 - Egészítsd ki olajos magvakkal, diófélékkel
Az olajos magvak is gyümölcsök! Rendkívül gazdag tápanyag források, melyekből ajánlott minden nap egy marokkal elfogyasztani. Itt is széles a paletta, pl. mandula, dió, kesudió, földimogyoró, tökmag, törökmogyoró. Legjobb, ha vegyesen válogatsz közülük.